Gastronomi på hjul er det helt nye og hippe inden for kulinariske madoplevelser. Det har aldrig været nemmere at få adgang til at leje en food truck og derfor vil vi her præsentere, hvad denne form for gastronomi indebærer.
Selvfølgelig har gastronomi på hjul nogle begrænsninger i forhold til almindelige restauranter. De er begrænset af plads, siddepladser, udstyr og redskaber. Derfor skal kokke i en food truck være speciel kreative i forhold til, hvilke menuer der kan serveres lækkert og praktisk. Samtidig dukker en food truck typisk op til en fest, hvor der står mellem 50 og 100 sultne festdeltagere, som alle vil have mad på en gang. I en restaurant vil der typisk være et ret konstant flow af mennesker – selvfølgelig med travlere perioder end andre – men med dyrebare minutter imellem hver servering. Disse dyrebare minutter er ikke til at hente som kok i en food truck. I en food truck skal der kun gå få sekunder i hver mellem servering, før at gæsterne bliver utålmodige.
Derfor ses det typisk at menuer i food trucks er skruet sammen på en måde, hvor at retterne lynhurtigt kan tilberedes og serveres. For eksempel er burgere en typisk ret i en food truck. Hastigheden på serveringen behøver slet ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Food truck kokke kan stadig bruge rigtig gode råvarer, gøre sig rigtig umage med menuen og lave helt unikke smagssammensætninger. Det eneste der skal tages højde for er, at ingredienser på forhånd kan forberedes og serveres hurtigt.
Mange tror at fødevaresikkerhed er en udfordring og godkendelse fra Fødevarestyrelsen til servering fra en food truck er umulig. Dog kræver det blot at ens udstyr, redskaber, egenkontrol og materialer lever op til de gældende regler og ikke andet udover almindelig hygiejne, som er et givet element når man arbejder med servering af mad. Denne faktor er ofte en stor stopper for mange madiværksætteres trang til at komme i gang, hvor det i virkeligheden ikke burde være det. Faktisk kan man servere op til 1.000 kuverter om året med en omsætning på under 50.000 kr. før man overhovedet behøver at fødevareregistreres. Når man ønsker at registrere sig tager det ikke længere end 10 minutter og man får automatisk sin første smiley-rapport.
Hvis du ønsker at starte noget ‘gastronomi på hjul’, så er det en god idé at tænke disse faktorer ind i din planlægning af menuen. Husk at du stadig kan lave lækker mad, men skal tage højde for at serveringen af denne skal foregår hurtigt!