Fisk, skaldyr og generelt fødevarer fra vandet er noget der kan være fremmed for mange danskere. Tanken om at spise andet fisk eller skaldyr end en rejemad, fiskefilet eller måske en laksemad kan være skræmmende og for nogle meget anderledes. Generelt er der en tendens til, at fisk og skaldyr er noget danskerne finder ’farligt’ og ikke spiser meget af i deres hverdag. En fødevare du garanteret har hørt om, måske smagt, men også med garanti er en der deler vandene, er østers. Hvis du vil læse mere om hvad østers er for en størrelse, hvor de kommer fra, og hvor du kan få fat i dem, ja så læs blot med her.
Hvad er østers?
Østers er et skalddyr. De har en kraftig skal, og bag denne gemmer sig en mundfuld friskskaldyr som er lige til at spise. Skallen har en bladlignende struktur, og den er let genkendelig når du bevæger dig rundt i de danske farvende. Der findes et utal af forskellige slags østers, herhjemme i Danmark spiser vi dog typisk kun to forskellige slags: Den invasive stillehavsøsters, eller den europæiske øster. Den europæiske østers er den vi herhjemme kalder for Limfjordsøsters, og denne har en mere flad skal end den invasive stillehavsøsters, som har en dyb skal. Limfjordsøsters vokser langsommere, da den lever i køligere vand, men denne langsomme vokse proces er også med til at give den en mere dyb og fyldig smag.
Danske limfjordsøsters
De Danske limfjordsøsters er faktisk en luksusspise, men det er langt fra alle danskere der kan påstå at de har smagt en øster, selvom det egentlig er en fødevare der findes lige ud i vores have. Man kan beskrive smagen af østers som salt, ren og en smule mineralsk. Dette er dog i naturlig form, og du kan, alt efter ønske selv tilberede dine østers og derved tilføre mere eller anden smag hertil. Du kan ved at følge det ovenstående link, finde en god forhandler af Limfjords østers, og være garanteret frisk og lækker levering af dine varer.
Alt om østers
I Danmark har vi, som nævnt, masser af østers lige uden for vores hjem. Vi er omgivet af vand, og i dette vand findes der en masse godt liv. Østers er geniale, fordi de netop lever af plankton. Dette filtere den fra vandet, og de er dermed gode da de filtere det vand de befinder sig i. Dog kan man også sige, at det kommer til udtryk i den smag en østers har, hvilket vand den har befundet sig i. Det kan derfor være vigtigt hvornår på året en østers sættes ud, og også samles ind igen. Vi har her i Danmark en stor produktion af østers, og generelt fisk og skaldyr, og da mange af danskerne desværre ikke spiser de store mængder vi har, ja så sælges meget af det til udlandet. Det er altså en skam at flere ikke har set den store kærlighed vi kunne have til havet og dets dyr, men vælger dette fra. Men hvis østers lyder som en delikatesse du har lyst til at prøve af, ja så er det blot at klikke på linket øverst oppe allerede i dag.