Sammenhængen imellem ost og rosacea

Nedenstående artikel, er en opsummering af et blogindlæg som Maya Viksjø har skrevet på mayaviksjo.dk.

Maya Viksjø står bag bloggen mayaviksjo.dk samt firmaet Viksjø ApS, der har udvikler Perform Probiotics, et probiotika målrettet folk med rosacea.

Maya lider selv af rosacea, ligesom ca. 70.000 andre danskere. De sidste mange år har hun studeret og på egen krop afprøvet hvad der påvirker rosacea, både i form af kost, cremer og kosttilskud. Hendes blog mayaviksjo.dk deler ud af hendes viden på området, og er lavet for at hjælpe andre i samme situation som hende selv.

Ønsker du at læse hele hendes blog indlæg om Rosacea og ost kan du finde det på mayaviksjo.dk

 

Introduktion til ost og rosacea

En af de begrænsninger man oplever, når man lider af rosacea, er at der er begrænsninger relateret til kosten. Visse ting straffes med det samme hvis man spiser det, herunder er ost, en af de ting man som regel skal holde sig fra når man har rosacea. Det er en skam, for jeg elsker ost!

For bedre at forstå, hvorfor ost er et problem, læste jeg forskningen og videnskaben på området, men jeg kontaktede også Thiese Mejeri for at få lidt vejledning om ost.

Hvad er problemet med ost?

Ost er fermenteret mælk, det vil sige mælk, der omsættes af bakterier. Forskellige bakterier giver ost forskellige egenskaber, nogle kan give ost en særlig konsistens, mens andre har en unik smag. Nogle bakterier danner biogene aminer, såsom histamin, tyramin og cadaverin, som ofte er det problem, vi har med rosacea.

Når du begynder at lave ost, kan du starte med råmælk på to måder – frisk mælk med naturlige bakterier fra ko/ged/får/kamel eller varmebehandlet mælk, hvor de naturlige bakterier er døde af kortvarig opvarmning. Råmælksost tilbyder et mere spændende produkt, der varierer i smag, men som også indeholder mange biogene aminer. Gede- og fårekolostrumost indeholder generelt flere biogene aminer, fordi de kan lide at følge de bakterier, der har dannet dem.

Renligheden af ​​mejeriprodukter er meget vigtig, og når der påvises høje koncentrationer af biogene aminer i færdig ost, skyldes det som regel, at mejeriproduktet er forurenet.

Det næste punkt er starterkulturen. Bakterier tilsættes for at give den fremstillede ost de ønskede egenskaber. Emmental og Danbo er forskellige kulturer. Nogle kulturer har færre problemer end andre.

Jeg har oplevet, at nogle typer ost tåler jeg bedre end andre, men jeg har også fundet en løsning på at spise ost uden at få udslæt.

Du kan læse hele min artikel om rosacea og ost på min blog.

 

Kort om forfatteren, Maya Viksjø

Maya har siden sin ungdom haft kæmpet med rosacea, og har over de sidste årtier studeret en masse om området. Hun har udgivet sin egen blog mayaviksjo.dk. Herudover står Maya også bag Perform Probiotcs, som er et probiotika hun udviklede for at afhælpe sin egen rosacea