Inspiration til desserter

Vi lever i en tid, hvor det nærmest er nemmere at finde inspiration til det sunde og perfekte liv end at tænde for vandhanen. Det er naturligvis en udpræget positiv ting, som jo er afledt af tidens fokus på sundhed og fitness, men det har også på sin vis tabuiseret emner som kage, slik og sukkerholdige ting generelt, fordi man helst skal leve op til den generelle samfundsbølge inden for sundhed, som der hersker i disse tider. Så det er jo stort set endt med, at du kun kan finde åbenlys omtale af ”de forbudte” madkategorier, som kage og slik nok vil høre sig til i Femina og hos bedsteforældre.

Endnu en gang er det ganske vidst udelukkende positivt i et fysiologisk perspektiv, at sundhed er kommet så tydeligt i fokus.

Men der er jo også stadig et godt gammelt ordsprog, som går således: alting med måde. Så hvis bare du ikke kører slik og søde sager i skuffen uafbrudt, og samtidig holder dig aktiv efter sundhedsstyrelsens anbefalinger, går det nok alt sammen.

Så nu præsenterer vi hermed en ”kontroversiel” anbefaling og opfordring til, at man i visse lag kan bruge de nedenfor opridsede anbefalinger til dessert.

Hvad er de bedste desserter?

Desserter må nødvendigvis opgøres ud fra, hvilken kontekst de skal præstere i. Hvis du vil have noget lækkert med på skovtur eller vandring, er en othellolagkage nok ikke optimal. Derfor får du også vores lægmandsvurdering af, hvornår den ene er bedre end den anden.

Lad os bare køre videre fra ovenstående hypotetiske eksempel: hvis du eksempelvis står og skal ud på en vandretur eller anden form for udflugt, er kanelsnegle en oplagt mulighed. Nemme at pakke ned og transportere – og vigtigst af alt; fiske frem igen.

Det er til gengæld en helt anden pibe tobak, hvis logistikken af desserten ikke spiller ind – og det gør den jo typisk ikke, for hvor tit har man lige behov for at have kage med på tur?

Så næste punkt på dagsordenen er citronmåne. Det er en alltime classic, som er elsket og berygtet hvorend du forhører dig. Børnehaven, konsulenthusene, fødegangen og jeg skal komme efter dig. Du møder stort set ikke nogen på din vej, som ikke kan lide denne evige gave til kagebordet. Og man forstår meget nemt hvorfor. Sikke en gave.

Sidst men ikke mindst har vi i pølseenden går vi i en lidt anderledes retning. Og det er retningen mod en chokolademousse. En rund og blød dessert, som kan gøre sig til de fleste menuer, og som tilmed er forholdsvis simpel at lave. Chokolade er også en af de slags ingredienser, som i de færreste tilfælde skræmmer folk væk. Og så i denne udgave kører vi med en ”mousse”-udgave, som bestemt er lige dele spændende og tiltrækkende. Chokolademoussen er meget tæt på at være et must i dessertsammenhæng.

Værsgo’!