Havneguide til Aarhusbugten: Nord for Aarhus

Den første havn, man møder nord for Aarhus er Egå Marina. Her er som regel god plads, badestrand og en moderne lystbådehavn, der har alt, hvad man skal bruge. Seværdigheder er der ikke mange af i Egå, men der er gode indkøbsmuligheder. Aftensmaden er der også flere bud på, hvad enten man foretrækker cola og fastfood eller 3 retter mad med hver sin franske vin til. Fra Egå er der en lidt længere tur til den lille, charmerende Kaløvig Bådehavn for foden af Studstrupværket. Pga. værket er det ikke umiddelbart en havn, der frister; men skinnet bedrager, hvis man alligevel beslutter at give havnen en chance. Nogle store træer skærmer for den grimmeste udsigt, og det arkitekttegnede havneanlæg er virkelig charmerende. Man bliver næsten helt misundelig på dem, der har båd i Kaløvig til hverdag.

 

Fortsætter man fra Studstrup, når man helt op i bunden af Aarhusbugten til det lavvandede område ved Kalø Slotsruin. Ikke langt herfra ligger den lille havn, Nappedam, Her er man for alvor ude af byen, og kan gå – eller låne et par havnecykler for at komme det korte stykke hen til slotsruinen. Der er også rige muligheder for både en skovtur og en bytur. Det kræver bare, at man bevæger sig opad bakken til Rønde, der er en livlig handelsby. Fra Rønde er der ikke langt til Kalø Hovedgård, som nu huser både Aarhus Universitet og Nationalpark Mols Bjerge. En stor, gammel herregårdsskov hører til hovedgården, og her kan man nemt få et par timer til at gå, hvis ikke Røndes shoppemuligheder trækker mere.

 

Har man en præcis GPS, og er det ikke alt for lavvandet, kan man sejle indenom Kalø Slotsruin når man forlader Nappedam. På denne måde kommer man meget tættere på ruinen end ellers, så for de modige venter der en spændende tur. Ellers kan det anbefale at følge Mols-kysten til den smalle munding ved Knebelvig. Den runde bugt er en perfekt legeplads for windsurfere, optimistjoller, kajakker og små sejlbåde. Der er da også et aktivt vandsportsmiljø ved Knebelbro med lidt for enhver alder og smag. Fra Knebel er der ikke langt op i Mols Bjerge, så de vandrelystne kan roligt kridte skoene her.

 

Vil man hellere se lidt mere fra søsiden, kan det anbefales at sejle ud af Knebelvig igen og tage et sidste stop inden Sletterhage. Det finder man i den lille havn Kongsgårde på Helgenæs. I virkeligheden er man ikke langt fra Aarhus, men man føler sig virkelig langt ude på landet, for her er absolut ingenting andet end bakker, små veje og en lille Dagli’Brugs. Der er ikke meget plads ved broen, men som regel heller ikke mange både, så man kan godt satse på en overnatning her.