Er du en af de mange, der døjer med søvnproblemer? Søvnproblemer er desværre blevet ret almindelige, da mange voksne sover dårligt om natten. Typisk betyder det, at de har svært ved at falde i søvn, at de vågner flere gange i løbet af natten, og at de ikke sover nok. Hvad kan man så gøre ved det?
Søvnens vigtighed
Søvn er utrolig vigtigt for ethvert menneskes almene funktion. Tager du et kig på behovspyramiden, vil du finde søvn i samme kategori som mad, drikke og ilt. Det er et helt basalt behov, som absolut skal opfyldes. Et gennemsnitligt voksent menneske bør sove 7-8 timer hver nat, men det er langt fra alle, der gør det. Desuden handler det ikke kun om mængden af søvn, det handler også om kvaliteten af søvn. Hvis du ikke sover nok, eller hvis du ikke sover godt nok, kan du komme til at opleve effekterne af søvnunderskud, og det er ikke en god oplevelse.
Effekten af søvnunderskud på hjernen
Man er faktisk endnu ikke sikker på, hvad der helt foregår i hjernen, når man sover, men vi har alligevel en idé om det. Man mener, at hjernen gennemgår al den information, som du har modtaget og indsamlet i løbet af dagen. Alt hvad du har set, hørt, sagt og tænkt skal puttes ind i det system over oplysninger, som hjernen allerede har. Det hjælper dig med at huske og lære informationen. Hvis du ikke sover nok, får hjernen ikke mulighed for at gøre det. Da informationen fra dagen inden ikke er blevet sorteret i, bliver det sværere at indsamle ny information dagen efter. Det kan være en meget frustrerende oplevelse, fordi det kan føles som om ens hjerne er langsommere.
Effekten af søvnunderskud på kroppen
Søvnunderskud kan selvfølgelig også have en effekt på kroppen. Vi bruger trods alt vores krop hver dag, og derfor er det nødvendigt for den at slappe af engang imellem. Vores muskler bliver rolige, vores led ligger stille, og det er sundt for kroppen engang imellem. Hvis man ikke sover nok, slider man på sin krop og sine led mere, end man burde. Det betyder dog ikke at kroppen er passiv og laver ingenting. Den gør andre ting, end når den er vågen, såsom at genopbygge kroppen. Det kan også påvirke dit immunforsvar, hvis du ikke sover nok.
Et sundt sovemiljø
Som du kan se, er det altså helt vitalt med søvn, og derfor er det vigtigt, at du skaber et sundt sovemiljø for dig selv i soveværelset. Det skal være et sted, hvor du kan finde ro og slappe af uden at blive forstyrret. Det handler om mørklægningsgardiner, det handler om at holde mobilen væk fra sengen, og det handler om en god soveplads. Hvis du gerne vil have mere inspiration til dit sovemiljø, kan du læse en blog om at indrette soveværelset. Miljøet bliver skabt af det soveværelse, du sover i, og de vaner og rutiner, du har om aftenen.
Den rette madras
En god seng kræver en god madras. Dog er det ikke helt simpelt at finde den rette til dig, da det er forskelligt, hvad det enkelte menneskes præference er. Nogle mennesker kan godt lide de helt bløde senge, som man nærmest kan synke ned i. Andre foretrækker hårdere madrasser, som er helt stabile. Du skal selvfølgelig vælge den type madras, som du synes er mest behagelig.
Den rette størrelse
Det er også vigtigt, at sengen har den rette størrelse. Som tommelfingerregel plejer man at sige, at sengen skal være 20 centimeter længere, end du er høj. På den måde har du 10 centimeters ekstra plads over hovedet og under fødderne. Det er normalt ikke et problem at finde sådan en seng, med mindre man er meget høj. Er I to, der skal dele sengen, skal I selvfølgelig basere sengens længde på den af jer, som er højest.
Sov godt!
Din søvn er vigtig, men heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at forbedre din søvn. Din søvn bliver påvirket af dit sovemiljø, så hvis du ændrer på det, kan det gøre en stor forskel. Se, om du kan indrette dit soveværelse bedre, tag et kig på nogle gode senge, og se, om du kan ændre på gamle vaner.